When in France..

Redan innan jag flyttade till Frankrike hade jag bestämt mig att utforska landet med öppna ögon. Detta innebär att anpassa mig till att de alltid är sena, lite oorganiserade, de sarkastiska skämten, trafiken och sist men inte minst - maten. 
 
Mina kompisar från Lyon sade att jag måste äta groda när jag kommer till Frankrike. Detta har jag inte gjort än, men en av våra tutorer drog med oss ut på marknad, och bjöd oss på ostron. Eftersom Bordeaux ligger nära havet, räknas ostron som lite av en specialitet här i stan.
 
Sagt och gjort. Jag har ätit ostron. Det smakade saltvatten, och var faktiskt helt okej!
 

Skola på lördagar

Tydligen har ECE-skolan en tendens att boka in kurser på lördagar också. Idag var det dags för Business Control. Efter en lång natt och endast tre timmars sömn, stegade jag (10 minuter försent, men jag var inte ensam. Man kan alltid lita på att fransmän är sena.) in i klassrummet klockan 8:25. En lördagsmorgon. Efter en otroligt rolig Erasmusfest kvällen före.
 
Trött men nöjd efter gårdagens eskapader sätter jag mig bredvid min tutor och vänder uppmärksamheten mot läraren. Någonting är fel. Han pratar franska. Min erasmuskompis vänder sig mot mig och säger "This class is in french..." Fan. 
 
Jag överväger att stiga upp, gå hem och fortsätta sova, men i samma stund frågar han om det är någon som inte pratar franska. Lycklig sträcker jag upp min hand. "Where are you from?". "Finland." 
Han fortsatte med att ursäkta oss för de franska eleverna för att han måste dra kursen på engelska och jag fick officiellt smeknamnet Miss Finland.
 
Tål att tilläggas att 80% av kursen ändå gick på franska "because no one would understand if I tought it in english". Tillägger ännu att samtliga av kursens elever har gjort både praktik och utbyte utomlands och pratar väldigt bra engelska.
 
Summa sumarum, läraren var arrogant, men brilliant som tusan. Åtta timmar kändes som fyra, trots att jag ibland inte hängde med. Vi får allt material på engelska, och jag är fortfarande trött, men nöjd.

Fortfarande lika galen

Ja, humor är det ingen brist på här i Bordeaux.
Vi besökte Le Jardin Botanique här i stan och hittade lite roliga förstoringsglas.
 

Bilder säger mer än tusen ord

(De två första bilderna har jag tagit. Resten stal jag från mina kompisar.)
 

Sjuk

Efter en veckas utforskande av Bordeaux kulturella sevärdheter (läs: barer), ligger jag nu hemma för andra dagen och tuggar burana. Skolan har hittills varit jätteintressant. Lärarna verkar otroooligt bra och professionella. Det jag måste akta mig för är att inte dua dem. Här i Frankrike gäller nämligen "Monsieur Croft" och "Madame Blanchard". Om man jämför med hemma: " Ey Nigel!!" 
 
Ni ser.
 
Nu ska jag fortsätta tycka synd om mig själv medan jag håller tummarna för några andra utbyteselever som är på nån musikquizgrej på nån bar.
 
 

Första riktiga skoldagen

.. började 8:15 och slutade 9:45. Den var väldigt lång.
 
Corporate communications. En kurs jag trodde att jag borde gå, men egentligen hade jag inte valt den alls. Den råkade bara finnas i mitt schema. Precis som många andra kurser jag inte hade valt. Men lärarinnan var helt suverän, så jag bestämde mig för att ta den kursen i alla fall.
 
Det här är en sak som jag inte riktigt tycker om med ECE-skolan. Deras schema-system. Arcadas är simpelt. Du anmäler dig, sedan dyker de kurserna upp på ditt
schema. Här är eleverna indelade i grupper. (Finance-1, Finance-2, Marketing-1 etc. Ni fattar pointen.) Man sätts in i en grupp, och sedan får man ett schema. Nu vet jag inte hur det funkar för de franska eleverna, men vi utbyteselever ska så klart bara gå de kurser som vi har valt. Vissa kurser går nu, vissa senare på året. Men vi vet inte vilka.
 
Tacka vet jag Arcadas schema-system. Antar att jag bara måste vänja mig vid det faktum att fransmän inte är så organiserade som de tror. 
 
Första saken på min checklista - mästare på vinprovning - Check! På Château de Malleret.

A day at the beach

Igår blev det en heldag på stranden. Blå himmel, 30 grader och mina fellow utbyteselever. Kvällen avslutades med utsökt middag och Bad boys 2!  Tyvärr så hade jag ingen bikini med från Finland, så det blev inget badande för min del.
 
Jag konstaterade ändå att det var "so nice to be here, the wheather is awesome!", varpå min käre kompis svarade: "but it would have been even more nice if you could actually swim.."
Jag höll med och sticker nu på lite bikinishopping.
 

Picknick vid vattnet

 
 
 

Insikt nr. 5

Att gå vilse i Bordeaux är jättelätt. Jag har provat.
 
De har miljontals små gator, och alla ser likadana ut. Det värsta är att man måste ta alla de små gatorna för att komma till nästa stora gata. 
 
Min karta är min bästa vän.

Miss Astronautovic

I Österrike finns det en fotbollsspelare som har efternamnet Arnautovic. Detta tyckte österrikarna var hur roligt som helst. Tydligen är han en typ som hörs och syns mycket och en skvallertidning hade kallat honom Astronautovic. Jag är nu känd som Miss Astronautovic.

Insikt nr. 4

Fransmän och trafikregler går inte ihop.
 
Rött ljus? Men då går vi över gatan!
En bil kommer? Det är lungt, den är långt borta!
Gå över gatan? Bästa övergångsstället är mitt på den största gatan där flest bilar kör!

Challenge accepted

Jag har aldrig varit ett stort fan av sushi, men igår följde jag med Anne-Sophie och hennes kompisar till en restaurang inne i stan. En av tjejerna förklarade vilken meny som var bäst. Och jag måste erkänna. Det var gott. Riktigt gott.

Men det var inte det jag menade med rubriken. Under kvällens gång och efter något glas vin fick jag en challenge. Att jag om två månader skulle prata franska med tjejerna. Enbart franska.
Smart som jag är, accepterade jag. 
 
Så. Om två månader pratar jag franska. Och på god väg är jag. Blev satt i den avancerade gruppen i vår franskakurs. Bring it on.

Bordeaux

 

Insikt nr. 3

Bordeaux är underbart.
 
Ni skulle få bilder, men blogg.se jäklas.
Jag återkommer.

Insikt nr. 2

Ett sixpack kostar 5,95€.


Insikt nr. 1

Nu har jag upplevt det själv. Fransmän pratar på riktigt ingen engelska.


RSS 2.0