Aktiva elever

Man kan säga att även om fransmännen i vår skola i allmänhet är väldigt aktiva, så kan de vara väldigt oaktiva ibland också. En kille satt framför mig på lektionen och tittade på Fail compilations 2012. Presentationer hölls, och ingen brydde sig ett dugg om vad som sades. För vi får ju powerpointen sen. 
 
Så, jag satt och kikade på hans dataskärm. Och visst förgyllde det lektionen lite.
 
 

Chill söndag

Det har regnat ett par dagar här i Bordeaux, och vad jag förstod kommer det att fortsätta regna. Det bäddar för extremt chilla dagar. Som idag. Jag tittade på två avsnitt av Breaking Bad, städade lägenheten och letade upp några filmer som vi skulle kunna se ikväll. Min lägenhet är liten, men jag och några kompisar planerar att mysa till det lite en grå dag som denna och se en film. 
 
En sak som gjorde min dag var när min österrikiska kompis introducerade mig till de här tre tjejerna. De är från Sverige, och gör helt underbara covers. Enjoy.
 
 

Fortfarande i concert-mode

 
 
Next - Two door cinema club och Bloc Party.

Old vs. New

För mycket händer här för att bloggen ska hinna med.

Under den senaste veckan har jag hunnit med en bilresa till den rosa staden Toulouse och beskådat den magnifike Noel Gallagher live, samt efterfest med bror DJ Paul Gallagher. Vi har varit på rymdmuseum och skrattat så vi gråtit. Jag har besökt den största sandynen i Europa - Dune du Pyla, själv blivit en sanddyn, sett en man utan armar och ben simma in mot stranden i Arcachon, åkt båt, och tagit tusen roliga bilder.
 
Tyvärr är det så att bloggen inte riktigt vill samarbeta, men ni som läser min blogg är väl ändå kompisar med mig på facebook, så ni kan titta in där om ni vill se bilder.
 
Som tröst får ni en bild på mina skor. Gammalt vs. Nytt.

Vad får man ..

.. om man blandar in 6 skolor, 10 personers lag, en tjur och lite kreativitet? Jo. Féria. Farligt? Absolut! Underhållande? Absolut!
 

1 månad

Den första september steg jag ut från flygplatsen i Bordeaux. Jag minns att jag redan under taxifärden blev förälskad i stadens arkitektur och känslan staden gav.
 
Några tankar över den senaste månaden:
 
- Många fransmän pratar inte engelska, men de gör allt för att kunna kommunicera med en om man bara försöker och anstränger sig lite.
 
- Bordeaux är verkligen en fin stad. Små gator, floden Garonne, gångavstånd till allt och fantastisk arkitektur. Jag ångrar inte en sekund att jag kom hit.
 
- Jag väntar på kulturchocken. Men hittills har ingen chock kommit. Jag vet inte om det är för att jag har levt med kulturkrockar hela livet, eller om det beror på att jag umgås mycket med andra utbyteselever. Men för att vara helt ärlig, det känns lite som att vara i Finland. I Helsingfors pratar de finska, här pratar de franska. Google maps används som reittiopas och vi pratar engelska i skolan. What's new there?
 
- ECE-skolan är utmanande på en helt annan nivå än Arcada. Hemma vågar man knappt säga svaret på en fråga, trots att man vet att det är rätt. Här diskuterar och debatterar man med lärarna. Man respekterar deras åsikt, men man vågar att inte hålla med dem, om sådant är fallet. Interaktionen mellan lärare och elev är helt annan än hemma.
 
- Fransmännens mentalitet passar mig som handen i handsken. Deras humor, deras sätt, lojalitet och sätt att vara liknar mitt ganska mycket. 
 
- Det är otroligt hur bra kompisar man blir när man är i en sådan här situation tillsammans. Alla utbyteselever kommer jättebra överens, och de blir lite som en extra familj. Man är aldrig ensam och vi tar hand om varandra i alla situationer.
 
- Franskan är inte omöjlig. Efter en månad kan jag redan urskilja precis varenda ord de säger och jag förstår en hel del redan. Ännu förstår jag inte allt, vilket nog försvårar att kommunicera på franska, men vänta en månad till så kommer jag att kunna uttrycka mig på franska.
 
Slutsats? J'aime Bordeaux.
 

RSS 2.0