1 månad

Den första september steg jag ut från flygplatsen i Bordeaux. Jag minns att jag redan under taxifärden blev förälskad i stadens arkitektur och känslan staden gav.
 
Några tankar över den senaste månaden:
 
- Många fransmän pratar inte engelska, men de gör allt för att kunna kommunicera med en om man bara försöker och anstränger sig lite.
 
- Bordeaux är verkligen en fin stad. Små gator, floden Garonne, gångavstånd till allt och fantastisk arkitektur. Jag ångrar inte en sekund att jag kom hit.
 
- Jag väntar på kulturchocken. Men hittills har ingen chock kommit. Jag vet inte om det är för att jag har levt med kulturkrockar hela livet, eller om det beror på att jag umgås mycket med andra utbyteselever. Men för att vara helt ärlig, det känns lite som att vara i Finland. I Helsingfors pratar de finska, här pratar de franska. Google maps används som reittiopas och vi pratar engelska i skolan. What's new there?
 
- ECE-skolan är utmanande på en helt annan nivå än Arcada. Hemma vågar man knappt säga svaret på en fråga, trots att man vet att det är rätt. Här diskuterar och debatterar man med lärarna. Man respekterar deras åsikt, men man vågar att inte hålla med dem, om sådant är fallet. Interaktionen mellan lärare och elev är helt annan än hemma.
 
- Fransmännens mentalitet passar mig som handen i handsken. Deras humor, deras sätt, lojalitet och sätt att vara liknar mitt ganska mycket. 
 
- Det är otroligt hur bra kompisar man blir när man är i en sådan här situation tillsammans. Alla utbyteselever kommer jättebra överens, och de blir lite som en extra familj. Man är aldrig ensam och vi tar hand om varandra i alla situationer.
 
- Franskan är inte omöjlig. Efter en månad kan jag redan urskilja precis varenda ord de säger och jag förstår en hel del redan. Ännu förstår jag inte allt, vilket nog försvårar att kommunicera på franska, men vänta en månad till så kommer jag att kunna uttrycka mig på franska.
 
Slutsats? J'aime Bordeaux.
 

Kommentarer
Postat av: " Extra-mumm"

Låter ju helt underbart! Önskar dig all lycka där i fortsättningen. Kikar på dina bilder på fejjan allt emellanåt. Ha det bra!

2012-10-01 @ 18:01:35

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0